ISO EN 15593 GIDA PAKETLEME AMBALAJ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO EN 15593 Nedir?
ISO EN 15593 Gıda Paketleme Ambalaj KYS Belgesi, gıda imal eden firmalar için paket ve ambalaj üreten işletmelerin, sahip olması gereken standartlara göre ambalaj üretimi yaptıklarını tescilleyen bir belgedir. Diğer bir ifadeyle EN 15593 Belgesi, ürünlerin paketleme ve ambalajlama faaliyetlerinin güvenliğini sağlama fonksiyonuna sahiptir.
ISO EN 15593 Belgesi Almanın Faydaları Nelerdir?
- İşletmenin sorumlulukları ve faaliyet riskleri azalır
- Hijyen yönetim sisteminin etkinliği onaylanmış olur
- Tüketicilerin sağlığı korunmuş olur
- Gıda sektörünün beklentileri karşılanmış olur
- Gıda üreten firmaların paketleme malzemelerine olan güveni artar
- Firmanın verimliliği artar, rakiplerine karşı üstünlük elde eder
ISO EN 15593 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO EN 15593 Gıda Paketleme Ambalaj Kalite Yönetim Sistemi standardını satın alarak firmanızda standardın gerekliklerini yerine getiren bir dokümantasyon ve organizasyonel yönetim alt yapısı kurmanız gerekmektedir. Tüm alt yapı tamamlandıktan sonra bir iç denetim ve gözden geçirme toplantısı yapıldıktan sonra belgelendirme kuruluşuna belgelendirme talebinde bulunursunuz ve belgelendirme süreciniz başlar. Belgelendirme kuruluşu ile denetim tarihi planlanır ve belgelendirme kuruluşu gelip firmanızı denetler. Denetimden başarı ile geçmeniz durumunda ISO EN 15593 Gıda Paketleme Ambalaj Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip olursunuz.
ISO EN 15593 Belgesi Standardının Kapsamı
Gıda Paketleme ve Ambalajlama standardının kapsamında şu hususlar yer almaktadır:
1. Hijyen yönetim sistemi
• Yönetimin sorumluluğu
• Belgelerin incelenmesi
• Özellikler
• Uygunsuzlukların giderilmesi
• İzlenebilirlik
• İç denetimler
• Şikâyet yönetimi
• Tedarikçi onayı ve izlemesi
• Dış kaynak kullanımı
• Ürün izlemesi ve ölçümü
• İnsan kaynakları yönetimi
2. Tehlike analizi ve risk değerlendirmesi
• Uygulamalar
3. Bulaşma kaynakları
• Fiziksel bulaşanlar
• Biyolojik bulaşanlar
• Kimyasal bulaşanlar
• Depolama ve dağıtım faaliyetleri
• Temizleme faaliyetleri
• Bakım
• Iskarta ve atık işleme faaliyetleri
4. Fabrika gereklilikleri
• Fabrika dışı alanlar
• Fabrika binaları
• Ekipman
• Tesisler
5. Personel
• Erişim noktaları ve rotalar
• İş kıyafetleri
• Şahsi eşyalar
• Tuvaletler ve dolaplar
• Yaralanmalar ve hastalıklar
• Yeme, içme, tütün kullanımı ve ilaçlar
• Ziyaretçiler
• Ambalaj üreticisi işletmenin sorumlulukları ve faaliyet riskleri azalır
• Tüketici sağlığı ve toplum sağlığı korunur
• Gıda sektörünün beklentileri karşılanır
• Hijyen yönetim sisteminin etkinliği kabul görür
• Gıda üreten firmaların ambalaj üreten firmalara güveni artar
• Her iki iş kolundaki firmanın da verimliliği ve imajı artar
• İşletmeler rekabette üstünlük sağlama imkânına sahip olur
ISO EN 15593 Belgesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Belgeyi veren kuruluşun akredite olup olmadığını mutlaka kontrol edin. (Bilmiyorsanız bizden ücretsiz destek alabilirsiniz.)
Belge kapsamınızı doğru belirleyin.
ISO EN 15593 Belgesi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Vergi Levhası
Faaliyet Belgesi
İmza Sirküsü
Ticaret Sicil Kaydı
SGK Bildirgesi (Son 3 Aylık)